tirsdag den 8. december 2009

Gode råd til nybyggere

Siden det er anden gang vi bygger hus har vi nogle erfaringer med fra det første hus. Når vi har været ude og se prøvehuse og har snakket med andre nybyggere er vi blevet opmærksomme på hvor meget vi egentlig har lært af det første hus. Det er erfaringer vi også gerne ville have haft dengang så nu giver vi dem videre - brug dem efter behov.

For det første skal man huske at husets pris ikke er prisen på huset i brochuren. Det er med andre ord ikke en salgsopstilling man ser i brochuren. Vi lærte (på den hårde måde) hvad husprisen består af. Det følgende er ikke for at skræmme - det er skønt at bygge nyt men man skal gå ind i det med åbne øjne.

Først er der grundprisen. Det virker selvfølgeligt men vi har mødt mennesker der i første omgang troede at den fulgte med når man køber huset.

Ekstrafundering og jordbundsundersøgelse. Det er ikke kun hvis jorden er blød at ekstrafundering kommer på tale. Hvis ikke din grund er jævn og plan (som i +/- 10cm i byggefeltet) skal der ekstrafunderes. I praksis sker dette altid, og jordbundsundersøgelsen viser hvor meget der skal til og om fundamentet skal længere ned end 90 cm. Her kan godt løbe mange penge på - på den forkerte side af 100.000 - så når du køber grund så få en klausul på om at du kan træde tilbage fra købet eller få nedslag hvis undersøgelsen viser at det bliver meget dyrt at ekstrafundere...

Afgifter til kommunen. Her kommer både byggetilladelse og tilslutningsafgifter ind. De varierer fra kommune til kommune men i vores budget står der ca. 110.000 på den post så den er trist at glemme

Stikledninger. Nogle firmaer laver dem gratis og nogen gør ikke så husk at undersøge det - her løber nemt 30-40.000 på

Haveanlæg. Selv hvis man selv laver det hele koster græs, grus, jord og fliser penge. Regn med 60-80.000 for en simpel have afhængig af størrelsen

Nu har vi så brugt 1/4 million på "ingenting" og så kommer vi til huset.

Prisen i brochuren spænder bredt men specielt på de billige serier skal man være opmærksom på hvad der følger med. Typisk er det en ret skrabet inventarliste hvis man skal holde sig inden for den pris der er i brochuren. Selvom et prøvehus hedder "drømmehus 144 kvm" og der står i brochuren at sådan et koster 1.400.000, så er det næsten sikkert at det hus du ser koster mere. Der er lavet tilvalg og tilvalg koster penge. Der er ikke unormalt at husfirmaerne laver prøvehuse med tilvalg for 300-400.000 så se dig for. Det er nemt at forelske sig i granitbordpladen, de underlimede vaske, loft til kip og den overdækkede terrasse. For ikke at tale om vognporten og alt den dejlige skabsplads. Det er bare meget sjældent at disse ting er gratis så man ender næsten sikkert med en ekstraregning.

Hvis man bygger typehus - specielt i de billige serier - kan selv noget så simpelt som at flytte en væg koste penge, ligesom andre farver end hvid koster.

De fleste vi har snakket med har problemer med at holde sig inden for rådighedsbeløbet når det kommer til inventar - altså skabe og skuffer og hvidevarer. Det er simpelt hen fordi at de fleste standardløsninger er mere minimalistiske end mange mener er rimeligt i et nyt hus. Det betyder at der (igen) skal lægges penge i. Typisk er der sat et beløb af til skabe osv. og et andet til hvidevarer. Det klogeste er at få en aftale om at penge kan flyttes frit mellem de to poster og at du selv kan levere hvidevarer til montering. Grunden til at det er smart er, at det er nemt at finde gode billige hvidevarer på nettet - magen til dem køkkenfirmaet tilbyder - og mange gange til halvdelen af listeprisen. Da de fleste byggefirmaer afregner til listepriser (over for dig) kan det derfor godt betale sig, og du får flere penge til køkkenelementer - incl den smarte alufejeliste til 645,- pr. meter som du har forelsket dig i... Sørg alligevel for at holde snor i køkkenfirmaet når der skal vælges. Gør dig klart hvor mange ekstra penge (om nogen) du vil bruge og sig det til dem inden i går i gang. Ellers ender du som vi gjorde til vores første hus for 10 år siden. Vi havde 52.000 og inden vi så os om lød regningen på 100.000 mere. Det kan ikke lade sig gøre bare at pille ting fra når forskellen er så stor så vi måtte starte forfra. Og det var ikke nær så sjovt anden gang...

Uden at få et prangende hus kan tilvalg let løbe op i 80-90.000 inden man har set sig om, så projektet bliver unægteligt sjovere hvis man har sat lidt penge af til de sidste finesser og småting.

Hvis man kigger på listen ovenfor er prisen i brochuren om ikke det mindste så heller ikke det man skal stirre sig blind på og lægge budget efter. I vores projekt på Baretten udgør den lidt over halvdelen af den samlede pris og denne gang har vi virkelig gjort os umage for at holde tilvalgene i et fornuftigt leje...

Til sidst skal man ikke glemme rådgiverne. Brug de 10.000 det koster at få en advokat til at gennemgå kontrakten. De fleste kontrakter er skrevet til fordel for firmaerne og her kan en advokat hjælpe med at få drejet det mere til din fordel og fortælle dig hvor du kan komme i klemme. Sørg også for at betale en uvildig rådgiver for at føre tilsyn med byggeriet. Et moderne hus er en kompleks konstruktion der er underlagt mange regler omkring materialer, isolering osv, og der ud over er håndværkere også mennesker og mennesker laver fejl. Det er ikke muligt som menigmand selv at checke alt og 35.000 er godt givet ud hvis det betyder at der ikke er fejl i konstruktionen. På vores første hus sparede vi pengene til rådgiver og den "besparelse" kostede os et nyt gulv til 55000... Vi har tilsyn på denne gang selvom de huse vi har set fra Hagemann har set perfekte ud.

2 kommentarer:

  1. Dette er min første tid betale et hurtigt besøg på her og jeg er virkelig glad for at læse alt på ét sted.

    Lamineret Glas | energiglas test

    SvarSlet
  2. Det er meget interessant at læse jeres erfaringer med et nyt hus, da vi overvejer at bygge nyt. Det vil hjælpe meget.

    SvarSlet